Bu gün sizlere süs balıkları olarak bilinen akvaryum balığı yetiştiriciliği hakkında nasıl para kazanabiliriz bundan bahsedeceğim. Akvaryum balığı üreterek para kazanmak, doğru yapıldığında çok iyi kazançlar getirebilir.
Evet akvaryum balığı üreterek gelir elde etmek mümkün. Ama öncelikle süreci detaylı bir şekilde anlatalım…
Akvaryum Balığı Üreterek Para Kazanmak – Nasıl Yapılır?
Akvaryum balığı yetiştiriciliği hakkında tüm maliyet kalemlerini inceleyeceğiz. Süreci detaylı olarak öğrenmeniz için aşağıdaki adımları inceleyin.
1- Balık Seçimi
İlk öncelikle üreteceğimiz balık cinsini belirlememiz gerek. Bu işlere yeni başlıyorsanız canlı doğuran türleri bizim için ideal olacaktır. Bu türlerden Lepistes cinsi bize en bol yavru vereni ve en kolay yaşayanlarındandır. Bu balıklar ortalama 1 ayda 1 kez yavrular.
Bir doğurma esnasında 20-50 arasında yaşına bağlı olarak yavru verirler. Bu balıkların fiyatları biraz karmaşıktır. Yerli üretimleri perakende satışı 3-5 tl arasında değişirken asıl değerli olanları özel ırklarıdır.
Tutkunları için yurt dışından özel olarak getirilen çift lepisteslerin fiyatları 30-50 hatta daha yüksek fiyatlarda bulabilirsiniz. Biz şimdilik daha başlangıç seviyelerdeki lepistes ırkları veya türk üretimi balıklar ile ilgileneceğiz.
2 dişi 1 erkek için minimum 30 litrelik bir akvaryum işimizi görecektir. Fakat bizim amacımız yavru almak olduğu için 5 erkek 20 dişi bir grup bize ayda ortalama 500 yavru verecektir.
Yavrular 4 aylık yetişkinlik sürecini geçtikten sonra bize ortalama toptan satışlarda 1000 TL kazandırabilir. 4 Aydan sonra her ay devir haline gelirler. 25 lepistes balık için 100-150 litrelik bir akvaryum bize yetecektir.
Öneri içerik: Cep Telefonu Kılıfı Satarak Para Kazanmak
2- Bakım | Akvaryum Balığı Üreterek Para Kazanmak
150 Litrelik bir üretim tankımız için 2 adet ikili pipo filtre, 100-200 watt lık ısıtıcı (markaya göre değişir) işimizi görecektir. Haftada 1 kez %20-30 oranlarında olmak üzere dip çekimi yapılması balıklarımızın sağlıkları için yeterlidir.
Bunun nedeni balıklarımızın pisliklerinin dibinde birikmesi sonucu oluşan nitrattan kaynaklıdır. Peki suyumuzu çektik yeni suyu nasıl ekleyeceğiz. Bu işlem balıklarımız açından önemlidir.
Ani su değişimleri balıklarımızı strese sokabilir ve ölümlere neden olabilir. Ekleyeceğimiz su önceden dinlenmiş su olması gereklidir. Dinlenmiş suyumuzu tankımızın üstünde kalacak şekilde bir yere koyup akvaryum hortumuyla verilmelidir.
Bu işlem için hortumdan biraz su çekip hemen hortumu aşağı sarkıtmak yeterlidir daha sonrasında kendisi otomatik olarak akacaktır.
Yavru Balıklarımız için 50 litrelik yine pipo filtreli tank işimize yarayacaktır. 50 watt lık ısıtıcı yeterli olabilir. Yavru tankımızda su değişimini sık yapmak gerekir. Hızlı büyümelerini istediğimiz için her günde %20 lik bir değişim gerekebilir. Hep yapmasanız bile 2 günde bir yapmamız gereklidir.
Pipo filtrelerimizin bakımını 3-4 ayda bir akvaryumumuzun kendi suyunu ayırdığımız bir kapta(yoğurt kabı) 3-4 kez elimizde sadece sıkarak yapabiliriz. Çitelediğimiz zaman filtre içindeki yararlı bakteriler ölecektir.
Bu yararlı bakteriler o kadar önemlidir ki su berraklığımızı ve sağlık durumunu etkilemektedir. Bu durum üzerine bakteri kültürleri bile satılmaktadır.
Akvaryum balığı üreterek para kazanmak için bilgilere devam edelim…
3- Beslenme
Lepistesler hem otçul hem etçillerdir. Pul yemler yetişkinler için yeterli olacaktır fakak yavru lepisteslerin hızlı büyümeleri gerektiği için etçil yemlenme yapacağız. Lepistes yavruları için artemialar uygundur.
Artemia yetiştirme kitlerini araştırmalar sonucu yapabilirsiniz. Yapımı gayet kolay. Sabahları artemia akşamları yavrular için vitamin değerleri zenginleştirilmiş yemler kullanabilirsiniz.
4- Hamilelik-Doğurma ve Yavru Ayırma
Dişi lepisteslerin hamile olduklarını karınlarına bakarak rahatça anlayabilirsiniz. Karınlarındaki siyahlık hamile olduklarını göstergesidir fakat sık yemleme veya büyük parça yemlerden dolayı kabız olma riskide vardır.
Doğurma gününden 1-2 gün öncesi balık stresli olur. Sürüden ayrı gezer ve saklanmak ister. Karnı patlama derecesine kadar şiştiğinde balığınızı yavru tankında, yavrulama kabına almak gerekir. Bu süreci anlayabilmek tecrübe gerekebilir bu yüzden balığınızın yavruladığını sizde daha sonradan görebilirsiniz.
Haliyle yavruları toplayabilmek için tankımızı fazla süslerle doldurmamak gerekir ki yavruları rahatça yakalayalım. Yavruları ana tanktan almadığımız sürece yetişkinler yavruları yerler.
Bu yüzden ayırdığımız dişi balığı 1 gün yemleme yapmayalım. Yetişkinlerin yavruları yemesini önleyebilmek için çoğu insan doğru yemleme ve aksesuar-bitki kullanıyorlar fakat bitki olayı cidden can sıkıcı ve uğraştırıcı bir iş. Küçük plastik, boyasız aksesuarlar kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Memurların Yapabileceği Ek İşler
5- Işıklandırma
Bitkilerimiz olmadığı için özel bir florasan-led lambaları almamıza gerek yoktur ama yinede balıklarımızı strese sokmayacak derecede ışıklar kullanabilir.
Klasik floresanlar veya beyaz led ışıklar işimizi görecektir. Kesinlikle renk değiştiren led ışıklandırma kitleri almayınız.
Akvaryum balığı üreterek para kazanmak hakkında maliyetlere odaklanalım…
6- Elektrik-Su Faturası
Pipo filtrelerimizi ve artemialarımızı yumurtadan çıkartacak kiti çalıştırmak için toplamda 4 çıkışlı hava motoru veya 2 çıkışlı(paylaştırıcı ile 4 çıkışlı) yetecektir.
Hava motoru ortalama 5-10 W gücündedir. Alacağımız ısıtıcılar toplamda 200 watt gücündedir. Son olarak kullanacağımız ışık sistemini de led ışık aldığımızı var sayarsak faturaya pek bir şey etkilemeyecektir.
Bu sistemimizin hepsi elektrik faturamıza ortalama 20-40 TL, Su faturamıza ortalama 10 TL yansıyabilir.
7- Maliyet
1 Adet 150 Litrelik Tank,2 adet ısıtıcı,1 adet hava motoru,3 pipo filtre bize ortalama 2.000 TL maliyet çıkartacaktır.
Her şey bir yana balık beslemek güzel bir hobidir. Özellikle onlardan yavru almak ve yavruları büyütmek insanın iş dünyasındaki bütün sıkıntı ve stresleri alır götürür.
İnternet üzerinde bu hobi üzerine birkaç adet oluşumlar vardır. Bu oluşumlara üye olarak daha detaylı bilgiler alabilir sorunlarınızı giderebilirsiniz.
KAZANÇ: Bu işi düzenli ve doğru bir şekilde yaptığınızda 5.000 TL ek gelir yaratmanız mümkündür.