Hisse Senedi – Borsa ile Para Kazanma

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere borsa üzerinden hisse senedi satın alarak ek gelir sağlama yönteminden bahsedeceğim. Öncelikle belirtmek isterim ki ek gelir yöntemi olabildiğince riskli bir yöntemdir.

Bu yazımda sizlerle internet üzerinden, sanal bir şekilde hisse senedi nasıl alınır bu husustan bahsedeceğim.  Öncelikle bir hisse senedi satın alırken borsada yatırım hesabımızın olması gerekmektedir. Peki bu kelimeler ne anlama geliyorlar, borsa nedir? hisse senedi nedir? öncelikle onları anlatarak yazımıza başlayalım.

Terimler

Borsa: Sözlük anlamıyla sermaye piyasasının değişimi, alınıp satılabilir menkul kıymetler, emtialar, döviz, vadeli işlemler, ve opsiyon sözleşmelerinin halka açık satıldığı veya satın alındığı organize bir piyasadır.

Hisse senedi: Sözlük anlamıyla bir şirketin anaparasının eşdeğer parçalarından biri. Bir şirkete ait hisse senedini satın alan kişiler o şirketin ortakları arasına katılırlar. Hisse senedi, şirket ile hisse sahibi arasındaki özel ilişkiyi ifade eder.

Aracı kurum: Sözlük anlamıyla sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’nca yetkili kılınmış bankalar ve aracı kurumlardır. Bankalar kuruluş, denetim, gözetim, muhasebe, mali tablo ve rapor standartları konularında Bankalar Kanunu’na tabidir.

Temettü: Sözlük anlamıyla şirketin dönem içinde elde ettikleri kârdan mevcut ortakların pay alma hakkıdır. Borsada işlem gören şirketlerde kâr payı nakit ve/veya hisse senedi şeklinde dağıtılabilir.

Lot: Sözlük anlamıyla lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.

Grafik: Sözlük anlamıyla görüntünün bir yüzey üzerinde temsil edilmesidir. Fotoğraflar, çizimler, diyagramlar, haritalar ve diğer resimler birer grafiktir. Grafikler genelde yazı, illüstrasyon ve renkten oluşur. Kelimenin öz Türkçesi Çizge’dir. Ancak pek fazla kullanılmamaktadır.

 

borsaya yatırım yapma

Şimdilik sadece bu kelimeler ve anlamlarını bilmemiz yeterli gelecektir. Yazımızın ilerleyen bölümünde borsadan herhangi bir hisse senedi alabilmemiz için Türkiye’de faaliyet gösteren en bilinen aracı kurumlardan ve hisse senedinin nasıl alınıp – satıldığına ilişkin bilgiler vereceğim. Aklımıza gelebilir, peki borsada hisse senedi alıp satarak nasıl para kazanacağız? Biz burada borsada işlem gören şirketlere yatırım yapıyor olacağız ve şirket geliştikçe, büyüdükçe biz bu şirketin ortağı olduğumuz için temettü alma hakkında sahip olacağız.

Peki borsa üzerinden sadece temettü ile mi para kazanabiliriz

Tabii ki hayır. Şirket borsada işlem gördüğünden ve bizim gibi başka şahıslar veya kurumlar da hisse senedini satın aldığı veya sattığı için şirketin değeri sürekli olarak değişim göstermektedir. Yani kabaca bugün X şirketinin 1 lotunu 2 TL üzerinden 1000 lot aldığımızı varsayalım (2.000 TL). Şirketin yapmış olduğu güzel anlaşmalar ve sair durumlarda şirketin hisselerine rağbet artacağından 2 ay sonra X şirketinin 1 lot değeri 3 TL olduğu takdirde elimizde 1000 lot olduğu için ilk aşamada 2.000 TL olan paramızın değeri rağbet arttıktan sonra 3.000 TL olmuş oluyor. Bu şekilde şirketin hem yapmış olduğu kârdan pay almış oluyoruz, hem de şirketin değeri arttığı için paramız da aynı oranda değerlenmiş oluyor.

Ancak her sektörde olduğu gibi borsada da risk bulunmaktadır. Şirketin yapacağı güzel anlaşmalarla şirketin değeri nasıl artıyor ise kötü şirket yönetimi ve benzeri durumlarda da şirketin değeri düştüğü için aynı oranda zarar da edebileceğinizi göz önünde bulundurmanızı öneririm. Sonuçta herkesin kazandığı bir platform maalesef ki mevcut değil. Bu riski minimuma indirmek de kaliteli, başarılı şirketlere yatırım yapmak ile mümkün olmakta.

Özellikle son zamanlarda gayet popüler olan “borsa ile emekli olmak” “hisse senedi ile emekli olmak” durumlarının mümkün olması için ikinci paragrafta belirttiğimiz gibi özverili, ne istediğini bilen ve uygulayan şirketlere yatırım yapmanız gerekiyor. Ayrıca hisse senedine yatırım yapmak, dolara, euroya, faize veya altın gibi emtialara yatırım yapmaya göre daha fazla dikkat, özen ve araştırma gerektirir.

Birçok sitede karşımıza çıkan aşağıda bizim de sıraladığımız basit ilkelerin sizlere yardımcı olacağını düşünüyoruz:

  • Hisse senedi yatırımı yapmayı düşünüyorsanız, dengeli bir portföy için iyi incelediğiniz, güvenilir ve uzman yatırım danışmanlarınca önerilen en az 5-6 şirketin hisse senedine orta ve uzun vadeli yatırım yapın, unutmayın kısa sürede zengin olmak çoğu zaman bir hayalden öteye gitmez.
  • Kısa vadeli tahminlere, sözde duyumlara asla kulak asmayın. Bu işin tabiri caizse kurdu olmuş tecrübeli kişiler dahil kimse istikrarlı olarak geleceği tahmin edemez. “Bu şirket uçacak”, “minimum %50 artış bekliyoruz” tarzında söylemler ile kesinlikle işlem yapmayın, tuzaklara düşmeyin.
  • Risk almak da bir yere kadar güzeldir ancak bu risk almanın da aşırısı tehlikelidir. Unutmayın hiçbir emtia sürekli olarak yükselemez, sürekli olarak düşüş göstermez. Yatırım yaptığınız hisse senetlerinin düşmesi durumunu da göz önüne almanız gerekiyor. Bu nedenle yaptığınız yatırımın sizi üzecek miktarlar olmamasına özen gösterin. Asla ama asla kredi ile hisse senedi almayın.
  • Günlük, saatlik veya çok kısa vadeli alım-satım işlemleri yaparken iki kez düşünün. Sonuç olarak aracı kurumlara da belirli oranda komisyon ödüyorsunuz. Sürekli alım-satım yapmak gelirlerinizi olumsuz etkileyecektir.
  • Hisse senedi yatırımlarınızı bir anda yapmayın, zamana yayın. Örneğin, her ay belirlediğiniz bir miktarda alım yapın. Yatırımlarınızı düzenli olarak takip edin. Hesaplarınızı günlük değil, haftalık veya aylık bazda takip etmeniz daha isabetli olacaktır.

Hisse senedi ve borsa mantığını anlatabildiysek; Sıra, aracı kurumlardan bahsetmeye geldi

Ayrıca hisse senedi almak için aracı kurumunuz olmasa bile bankanız üzerinden yatırım hesabı açabilirsiniz. Aşağıda en bilinen aracı kurumların komisyon kesintilerinden bahsedip yazımızı sonlandıracağız.

Bizim bahsedeceğimiz aracı kurumlar ve yatırım şirketleri yukarıda belirttiklerimizden ibarettir. Yukarıdaki listede olmayıp da faaliyet gösteren onlarca şirket daha var ancak belirttiğimiz gibi en bilinen kurumları sıralamak istedik, bu kurumlar arasından size en uygun seçimi yapabilirsiniz. Sizler de yorum kısmında hangi aracı kurumla çalıştığınızı ya da çalışmak istediğinizi belirtebilirsiniz 🙂

Benzer Yazılar

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.