Size ilişkin olmayan ürünlerin internette reklamını yapıyorsunuz. Bu reklamlar sayesinde satılan her üründen size komisyon veriliyor. Burada meydana getirdiğinız eyleme, satış ortaklığı adı veriliyor.
Mevzuyu daha iyi idrak etmeniz için birazcık daha açayım:
1. Firmalar (ürün sahipleri)
Firmalar, aracı siteye için ürün yada hizmet ekliyor. İsteyen her şirket satış ortakları ile çalışabilir, hatta böylece pazar oranını ciddi ölçüde büyütebilir. Her şirket kendi kar marjına göre satış ortakları için belli bir komisyon belirler.
2. Aracı siteler
Ürün sahipleri ve satış ortaklarını aynı çatı altında toplayan sitelere satış ortaklığı ağı adı veriliyor. Bu aracı siteler, finansal işlemleri ve sistemi oluşturan teknik alt yapıyı sağlamakla görevlidir. Ürün sahipleri, aracı siteye ürünlerini ekler. Satış ortakları ise bu ürünler arasından istediklerine aracılık yapmakta özgürdür.
Satış ortakları tarafınca yapılan satışları takip etmek için aracı site özel bir yazılım kullanır. Satış ortaklarına seçtikleri ürünleri tanıtmaları için özel reklam bağlantıları verilir. Bu özel reklam linkleri sayesinde yapılan satışlar kolayca takip edilir. Aracı sitelere üye olmak ücretsizdir. Satış ortaklarının ödemeleri düzenli olarak aracı siteler tarafınca yapılır.
3. Satış ortakları
Satış ortakları, aracı siteler üzerinde her ürünün ne kadar komisyon verdiğini görebilir ve buna gore kendi çıkarlarını gözeterek ürün seçebilir. Blog yazarak, toplumsal medya üzerinden veya Adwords gibi reklam kanalları ile ürünlerin reklamını yaparlar.
Satılan her bir ürün için kendilerine önceden teklif edilen komisyon oranında para kazanırlar. Satış ortakları, ürünler ile ilgili herhangi bir mesuliyet üstlenmez. Tek görevleri, reklam yapmaktır.
Sistem tam olarak yukarıda saydığım üçlü arasında işliyor.
Satış Ortaklığı Nasıl Yapılır?
Sistem son derece bayağı. Burada yapmanız ihtiyaç duyulan şey ürünleri satın alacak müşterileri bulmak. Bunun için reklam şart. Şimdi, satış ortaklığı iyi mi yapılır, maddeler halinde izah edelim.
1. Reklam için lüzumlu alt yapıyı hazırlamak
Aşağıda en çok tercih edilen 3 reklam stratejisine yer verdim, fakat en verimli olanın blog açmak bulunduğunu bilmenizde yarar var. ayrıca, bu tarz şeylerin haricinde farklı stratejiler kullanmak mümkün.
1.1. Blog açmak
Reklam için en uygun alt yapı, niş (hedef kitle odaklı) blog açmaktır. Tamamen alan kişi odaklı kurulan blog siteleri satış ortaklığı ile olağanüstü sonuçlar verebiliyor. Gündem, haber veya genel konuları içeren bloglar satış ortaklığı için uygun değildir.
Eğer satış ortaklığı yapmak için blog açmak istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey; satın alan gibi düşünmektir. Şöyle düşünün; ayakkabı satın almak için ne tür bir arama yapardınız? Burada arama yapmak için kullandığınız anahtar kelimeler, size blog mevzusu hakkında kati fikir verir.
Blog açtıktan sonrasında ürünler için tanıtım yazıları hazırlamanız gerekiyor. Bu tanıtım yazıları içine satış ortaklığı meydana getirdiğinız ürünlerin reklam linklerini ilave ederek potansiyel müşteriyi aslabir sorumluk almadan satış sayfasına yönlendirmiş oluyorsunuz.
Reklam bağlantıları sizin İD numaranızı içerdiği için, her satış, hatta anlık olarak her tıklama takip ediliyor. Tamamıı istediğiniz vakit aracı site tarafınca size tahsis edilen panelden takip edebilirsiniz.
1.2. Toplumsal medya
Başta facebook olmak üzere insanlara kolayca ulaşmaya elverişli olan tüm sosyal medya platformları satış ortaklığı için uygundur. Hepimiz burada facebook fan sayfalarını örnek gösterelim.
Satış ortaklığı yapılacak fan sayfası açarken tıpkı blog mantığı ile hareket etmek oldukca önemli, sadece sektörel fan sayfalarına beğeni toplamak çok zor. Siz, feysbuk sayfalarını para kazanmak için kullanmayı düşünüyor olsanız bile, insanların yalnız biraz eğlenmek amacıyla kullandığını unutmayın.
Bu nedenle burada daha çok takipçi odaklı düşünmek lazım. Biraz mizah, futbol falan. Ben işin üstesinden gelirim diyorsanız, tabii ki ilk tercih satış odaklı fan sayfası açmak olmalı.
Açmış olduğunuz fan sayfası takipçi bakımından doyurucu rakamlara vardığında belli aralıklar ile ürünlerin reklam linklerini paylaşmanız satış yapmanızı sağlayacaktır. Basit bir fan sayfası ile satış ortaklığı yapmak için minimumından 50 bin aktif takipçi gerekiyor.
1.3. Ücretli reklam servisleri
Google Adwords sayesinde potansiyel müşteriye nokta atışı yapmak mümkün. Tabii ki bunun bir bedeli var. Ücret karşılığında reklam yayınlayan bu tür platformlar üzerinden yürütülecek projeler çok titiz bir şekilde analiz edilmeli.
Eğer kazanç, reklam giderlerini karşılıyor, bir de üzerine iyi para kalıyorsa, değmeyin keyfinize. Fakat kazanç, reklam giderleri karşısında eriyip gidiyor, hatta birde zayıf kalıyorsa, vapur su alıyor demektir. Açıkçası ücretli reklam servisleri ile satış ortaklığı yapmak deneyim gerektiriyor.
Adwords benzer biçimde alanlara doğrudan bize tahsis edilen reklam linki ve bir kaç kelimelik açıklama ile reklam vermek mümkün. Bilinçsiz yapıldığı zaman ekonomik olarak zarar etmeniz kaçınılmaz. Çünkü burada reklam vermek için cebinizden para ödemeniz lazım. Ayrıca reklam için belli bir sermaye şart.
2. Potansiyel müşteriye ulaşmak
Elinizde potansiyel müşteriye ulaşmak için yeterli reklam hacmi var ise satış ortaklığı darphane benzer biçimde çalışır. Burada özellikle vurguladığım potansiyel müşteri (hedef kitle) kelimesini asla göz ardı etmeyin.
Bu sistemde para kazandıran ana unsur bundan ibarettir. Ne aradığını bilmeyen, sadece eğlence için bilgisayar başlangıcında takılan insanoğlu size beş para kazandırmaz. Peki, karşımızdaki kişiyi görmediğimiz biçimde, alışveriş yapmak istediğini veya potansiyel müşteri olduğunu iyi mi anlarız?
Aslına bakarsak bu çok sıradan. Yukarıda belirttiğim benzer biçimde potansiyel müşteriyi yakalamak için en iyi taktik, tıpkı bir müşteri gibi düşünmekten ibarettir.
Pek çok insan, blog sitesi çok popüler olmasına karşın kazanç konusunda komik rakamlar ile yetinmek zorunda kalıyor. Aslen daha en başta hata yapmış oldukları nokta, yalnız ziyaretçi çekmek amacıyla blog açmaktır. Satış ortaklığı gibi odaklı projelerde boş ziyaretçi hiçbir anlam ifade etmez. Bunu bir örnek ile açıklamak isterim;
Benim, her konuya burnunu sokan, basit bir blog sitem olsun. Bu blog, 500 tane yazı ve günlük 20 bin ziyaretçiye sahip olsun.
Sizin, ayakkabı modası konulu bir blog siteniz olsun. Bu blog yalnız 50 tane yazı ve gmeşhurk yalnız 2 bin ziyaretçiye haiz olsun.
Bu şekilde bir durumda siz, benden her türlü çok daha fazla para kazanma şansına sahipsiniz. Sebebi ise, sadece 2 bin ziyaretçiniz olsa bile, bu tarz şeylerin her biri potansiyel müşteridir. Fakatçları ayakkabı satın almak olduğu için sizin blog sitenizi ziyaret etmişlerdir.
Burada tek yapmanız ihtiyaç duyulan nitelikli ürünler sunan bir ayakkabı üreticisine satış ortaklığı yapmaktır. Eğer ürünler nitelikli ise ve reklam konusunda deneyiminiz var ise, her 100 ziyaretçiden biri ayakkabı satın alır. Burada reklam tecrübesi derken, iyi tanıtım yazıları yazmaktan bahsediyorum.
Bu şartlarda tanesi 150 TL olan, 20 tane satışa aracılık yapmış olmuş olursunuz. En kötü ihtimal reklam veren firma her satış için %10 komisyon ödemiş olsa, günlük kazanç 300 TL olur. Bunu günde sadece 2 bin tekil ziyaret alan sıradan bir blog ile başarmak mümkün.
3. Ürün seçimi
Kazanç, her ne kadar güçlü reklam ve potansiyel müşteriyi hedef almaya odaklı olsa bile, ortaklaşa iş yapılacak ürünlerin kalitesi bir diğer belirleyici faktördür. Ürün seçimi yapılırken iki faktör göz önüne alınmalı;
3.1. Komisyon oranı
Her şirket kendi maliyet ve çıkarlarını göz önüne alarak belli bir komisyon teklif eder. Burada belirleyici müessir, daha çok ürün kalitesi ile alakalıdır. Neticeta, nitelikli ürün üretmenin elbette maliyeti daha çok. Maliyet arttıkça organik olarak kaliteli ürünler, sıradan ürünlere bakılırsa biraz daha düşük komisyon veriyor.
3.2. Kalite
Ürünlerin kalitesi, seçim yaparken komisyon oranına göre daha fazla ön planda tutmanız gereken belirleyici etkendir. Bunun sebebi ise marka ürünlerin insanlara güven vermesidir. Bayağı bir ürün %30 komisyon verse bile, marka bir ürün %10 komisyon ile daha fazla kar bırakabilir. Çünkü satış oranları içinde belirgin bir fark olacaktır.
Ürün seçerken bu ikisi belirleyici rol oynar ve aradaki farkı ölçmek zor değildir. Bunu ölçmek için her ürüne ayrı reklam kampanyası düzenlenir ve daha azca kazanç getirenler sınıfta kalır.
Satış ortaklığı, kazançlı ve bir o kadar elastiki olması nedeniyle, yıllardır online kazanç fikirleri içinde popüler olmuştur. Temelinde ticaret, reklam ve biraz teknik olması, sistemi emin yapıyor. Ayrıca her ne kadar temelinde ticaret olsa bile, yayıncıya herhangi bir mesuliyet yüklemediği için özgür bir internetten para kazanma yöntemidir.
Satış ortaklığı sisteminin mantığı nedir?
Satış ortaklığı, ürünlerini (fiziksel yada dijital hiç fark etmez) daha fazla satmak ve pazar oranını arttırmak amacıyla pek çok firmanın kullandığı bir çeşit pazarlama stratejisidir.
Satış ortakları, ürünlerini bu sistemle pazarlamak isteyen firmaların web sitelerine yada doğrudan binlerce ürünü bir arada bulabilecekleri satış ortaklığı ağlarına üye oluyorlar ve kendilerine verilen özel reklam linkleri üzerinden tanıtım çalışmaları yapıyorlar. Bu özel linkler, ortakları tanıyan kodlar ihtiva ettiği için bunlar üzerinden gerçekleşecek her başarılı satış, size belli oranlarda komisyon kazanmıştırrır.
Satış ortaklığı günümüzde bir çok firmanın pazarlama stratejisinde yer edinen çok yaygın bir online tecim modelidir. Bu sistemde firmaların çıkarları; daha çok satış ve tabii ki daha büyük pazar payı olarak açıklanabilir. Bireysel girişimciler açısından ise, sermayesiz olarak işe başlama fırsatı ve minimum risk ile maksimum kazanmıştırran internetten para kazanma yollarından biri olması, çok ilgi görmesine sebep oluyor.
Şimdi sistemin işleyişini size bir örmekle açıklamaya çalışayım. Sizin popüler bir facebook sayfanız bulunduğunu varsayalım ve bu sayfanın daha çok bayanlara hitap eden bir konuya sahip bulunduğunu düşünelim. Sayfanız bayanların ilgilendiği bir içeriğe sahip olduğuna göre, burada hedef kitle bayanlardır. Hanımefendilere tıraş ekipı pazarlama şansımız olmadığını zaten mantık olarak hepimiz biliyor olmalı.
Hanımefendiler esasen alışveriş konusunda daha etken oldukları için ortaklaşa iş meydana getirecek yüzlerce, hatta zorlarsanız binlerce ürün bulursunuz. Parfüm, makyaj malzemeleri, ayakkabı, çanta veya elbise benzer biçimde her türlü ürün sizin facebook sayfanız için idealdir.
Satış ortaklığı veren firmalar nasıl bulunur?
Işbirliği yapabileceğiniz ürünleri iyi mi bulacağınızı burada deklare ettim. Popüler satış ortaklığı ağlarını ve en cazip komisyon oranlarını sunan markaları verdiğim linkte bulabilirsiniz. Bu ağlarından birine kayıt olmanız durumunda, tüm ürünlere erişme şansınız vardır.
Her ürünün kendine özel bir satış sayfası vardır ve satış başına ne kadar komisyon alacağınız bellidir. Bunlar içinde satılma ihtimali yüksek olanlara ortak olduktan sonra, facebook sayfanızda size verilen tanıtım linklerini paylaşmanız gerekiyor. Yapmanız gereken bir tek bundan ibarettir.
Tabii ki reklam için tek seçenek facebook değil. öteki toplumsal siteler, bloglar, forumlar yada Adwords şeklinde ücretli reklam servisleri üzerinden reklam yaparak satışları zirveye çıkarmanız mümkün.
Paylaşmış olduğunız reklam linklerine tıklayan insanlar doğrudan ürünün satış sayfasına yönlendirilir ve eğer ürünü müşteri olursa komisyon sizin hesabınıza işlenir. Böylece yapılan her satıştan kazandığınız komisyonlar hesabınızda birikir ve 15 günde bir sizin belirleyeceğiniz banka hesabınıza havale edilir.
Ürünlere ortak olmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez ve istediğiniz sayıda ürüne ortaklık şansınız olduğu için, deneme yanılma yoluyla maksimum satılan ürünleri kolayca tespit edebilirsiniz.
Satış ortaklığı yaparak para kazanmanın sırrı; hedef kesime ulaşmaktır
Satış ortaklığı sisteminde potansiyel müşteriye ulaşmayı başaran girişimciler deli benzer biçimde para kazanıyor. Önemli olan doğru ürünleri seçmek ve bunları satın alma ihtimali olan insanlara ulaşmaktır.
Süs bitkileri ile ilgilenen birine çorap satamazsınız. Bu konum blog siteleri içinde aynıdır. Süs bitkileri konulu bir blog siteniz var ise, burada gene bayanlara hitap eden bir konuya sahipsiniz demektir, sadece burada durum birazcık daha değişikdır.
Evet, blog içeriğiniz tamamen hanımefendilere hitap ediyor fakat sizin bloğunuzu ziyaret etme amaçları farklı. Muhtemelen bu şekilde bir blog sitesine ulaşan ziyaretçinin amacı, süs bitkileri hakkında informasyon almaktır. Burada yapmanız gereken şey, süs bitkileri, nebat gıdaları ve ekipmanları satan bir firmaya ortak olmaktır.
Blog yada feysbuk sayfanızın içeriğine uygun bir satış ortağı bulmak çok kolaydır. İnternet üzerinden ticaret yapan firmaların yerleşik işletmelere oranla harcamaları çok daha düşüktür. Bu yüzden satış ortaklarına yüksek komisyonlar ödemek kar paylarını fazla azaltmıyor.
Satış ortaklığı ne kadar kazandırır?
Satış ortaklığı yapanlara ödenen komisyon oranları fizyolojik ürünlerde %25, dijital ürünlerde ise %75 seviyesine çıkabiliyor. Dijital ürünler; dil eğitim kursları, bilgisayar programları, çeşitli kurslar veya e-kitaplar şeklinde direkt bilgisayara indirilebilen ürünlerdir. Bunlar bir kere üretildikten sonra harcama çıkarmadıkları için ortaklara çok yüksek komisyon ödeyebiliyorlar.
Sonuç
İnternetten para kazanma terimine şekil veren, hatta bence dünyanın en değerli bireysel girişim fırsatlarından önde gelen satış ortaklığı, kesinlikle değerlendirmeniz ihtiyaç duyulan bir kazanç tekniğidir.
Şimdilik umarın sistemin mantığını anlamışsınızdır. Yorum kısmından her türlü desteğe hazır olduğumu belirtmekte yarar var. Eğer sistem henüz kafanızda şekil almadı ise daha detaylı bir araştırma yapmadan girişimde bulunmayın.